תקציר יום העיון ה-26 של שוחרי לשון הקודש

תקציר יום העיון ה-26 של שוחרי לשון הקודש – “זאת חנוכה” תשפ”ה

יום ראשון, 5 בינואר 2025

בעזרת הבוחר בתורה ובלשונה, בפעם ה-26 התאספו שוחרי לשון הקודש ביום חמישי, ב’ בטבת תשפ”ה, מ13:00 ועד 19:00, והפעם באכסנייה המכובדת של מכללה ירושלים, ושל החוג ללשון הקודש של המכללה. למרות העיסוק בכמה נושאים “נפיצים”, התנהל יום העיון באווירה טובה, בדיבוק חברים, “שבת אחים גם יחד”, תוך לימוד והחכּמה והקשבה הדדית, על ידי קהל מגוון שהמשותף להם: אהבת התורה גם מהצד הלשוני-דקדוקי.
יום העיון הוקדש לזכר החיילים סמ”ר ישי מן ז”ל ולזכר רס”ר (במיל’) שלמה אביעד ניימן ז”ל, בתוך שאר הקדושים הי”ד, שנהרגו על קידוש השם במלחמה זו ובשאר מערכות ישראל, ובמהלכו נישאו תפילות לשלום כל כוחות הביטחון ולהצלחתם במיגור אויבינו, לשלומם של החטופים, ולחזרתם המהירה הביתה בריאים, לרפואת כל הפצועים, בתוך שאר חולי ישראל, ובתפילה שישובו המפונים וכל ישראל לגבולם.

  • את יום העיון פתח הרב מאיר מיארה שעסק ב”לשון הקודש בפיוטים” – שימוש לשון הקודש בפי הפייטנים באשכנז ובספרד כפי שנתייסדה בפי ראשוני חכמי הלשון בימי הגאונים.
  • אחריו דן משה אוסי ב”שמות הא-ל ביהדות ובאסלאם“. הוא עסק בשמות האל בעברית ובערבית: א-ל, א-לוהים, י-ה, אללה, ובכינויים לאדם המכילים שם אלוהות, וכן במקומה של מחרוזת התפילה-המסבחה באסלאם.
  • שלמה דוידוביץ דיבר על “בניין התפעל בתור ‘פועל יוצא’ בלשון חז”ל“. בניין התפעל משמש בדרך כלל כפועל שאינו עומד ואינו יוצא אלא חוזר, כלומר פעולה שעושה האדם לעצמו, או בהוראה סבילה, כגון ‘נשתנה’. הבנה של פועל בבניין התפעל במשמעות יוצאת – נראית זרה. אעפ”כ, בלשון חז”ל יש פעלים בבניין התפעל שמשמשים כפועל יוצא.
  • רפאל זר הרצה על “הניקוד המבחין במסורה הטברנית“. כל המצוי במסורה הבבלית למקרא מכיר את סימני האבחנה המצויים שם למכביר, כגון אבחנה בין שמות קודש ובין שמות חול וכיו”ב. מקובלת הדעה שהמסורה הטברנית ענייה בהרבה מאחותה הבבלית בכל הקשור לסימני ניקוד שבאו לשם אבחנות משמעות, ויש להניח שאכן זה המצב. עם זאת, אפשר שהיא לא עד כדי כך ענייה. בהרצאה הוא הציג דוגמאות חדשות לאבחנות משמעות בעזרת סימני ניקוד, במסורה הטברנית.
  • יוני וורמסר, ראש החוג ללשון הקודש במכללה, הציג בפני הקהל את החוג ללשון הקודש, ופתח בדברים לזכרה של ד”ר ליאורה פטרובר ע”ה שנלב”ע לפני כחמישה חודשים, ועמדה בראש החוג.
  • כותרת הרצאתו: “ר’ זלמן הענא: שינויי נוסח וחידושים מפליגים – למה?” ר’ זלמן הענא נודע כמדקדק דגול אך שנוי במחלוקת. חידושיו בדקדוק ופועלו בהגהת נוסח התפילה עוררו את התנגדותם של רבים, הן מחכמי תקופתו הן מחכמים שחיו אחריו, ואפילו עד ימינו אנו. לעיתים הגיעה ההתנגדות עד לכדי התקפות אישיות נגדו והאשמתו בעשייה ממניעים בלתי טהורים. אך הבנה מעמיקה של טיבה של לשון הקודש לפי שיטתו, ושל הגישה הדקדוקית הנובעת ממנה, מאירה את הדברים באור אחר. בהרצאה הוא הציג את יסודות שיטתו ועל פיהם התבארו המניעים לרוב חידושיו בדקדוק ולהגהותיו בנוסח התפילה.
  • אחריו דיבר שלום כהן אזוג על “בקיאותם הלשונית של חכמי ישראל” – האם חכמי ישראל שהיו בקיאים בכל מקצועות התורה שלטו בכללי הלשון העברית? האם יש מגדולי ישראל ששגו בסוגיות לשוניות, ואם כן, כיצד עלינו להתייחס לזה?
  • עו”ד צבי ארנברג שהוציא לאור בחנוכה השתא את ספרו “על מנהג שבת וחג”, הציג את הנושא של אחד מפרקיו – “על קוצה של ו’“: בקריאת התורה נוהגים יהודי אשכנז שהגבאי פותח במילים “ותגלה ותראה” ובמועדים “ויעזור ויגן”. מהו מקומה של ו’ החיבור בפתיחה זו? למה היא בדיוק מחברת? ההרצאה עסקה בהשתלשלות נוסח תפילה זו ונוסחיה.
  • אוריאל פרנק דן ב”סוגיות באות החמישית“, כלומר: מהם “שנים שהם חמישה” סוגי האות ה’? ומהו הסוג הששי שיש להימנע ממנו? ומהם עשרת התפקידים של אות השימוש ה’, לפני מילים ולאחריהן (וחלקם גם שגורים בלשוננו)?
  • אליהוא שנון עסק ב”אתגרי הדפוס בעברית“. קשיי הדפסת העברית, ובמיוחד הניקוד וטעמי המקרא ידועים. איך התמודדו או נכשלו המוציאים לאור ובתי הדפוס. מטרת ההרצאה לעזור למחברים להימנע מן המכשולים.
  • חיים בנימין פיליפובסקי דיבר על “הסדר המופתי של תנועות לשון הקודש“. בין שבע תנועות לשון הקודש יש סדר ויחסי גומלין, ונראה שהם תוכננו לעמוד דרגה מעל דרגה. גם התנועות וגם אותיות יש להם קבוצות בעלי התנהגות אחידה, בגלל טבעיות אחידה שיש להם.
  • את הכינוס חתם יהושע שטיינברג בסוגייה: “מה לשחת ולנחת?” – למה מבקש אברהם עבור תושבי סדום הרשעים? והאם התקבלה תפילתו? תשובה ניתן למצוא ע”י בחינת הפעלים הרבים שבהם משתמשת התורה בתיאור ההרס של העיר: “להשחית”, “לכלות”, “לספות”, “להמית” ו”להפוך”. מהו ההבדל ביניהם? ומהו המסר שהם מלמדים אותנו?

הקְלטות ומצגות של יום העיון יועלו בהמשך לאתר “מענה לשון”, בעזרת הבוחר בתורה ובלשונה.

ברכת יישר כח למרצים, למשתתפים, ולכל העוזרים.

מאתר מענה לשון, כאן.