של מי התינוק שנולד: רב העיר הכריע
אישה גרושה ילדה בת, תשעה חודשים בדיוק לאחר שקיבלה הגט – מי אבי התינוקת והאם היא מותרת לכל אדם? • הרב יהודה דרעי התבקש לתת מענה לסוגיה הסבוכה
ההרכב המיוחד ליוחסין של בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע בראשות הראב”ד הרב יהודה דרעי, רבה של העיר, התמודד לאחרונה עם שאלה כבדת משקל.
סיפור המעשה: שני בני זוג התגרשו לפני עשרה חודשים כדת משה וישראל בבית הדין הרבני האזורי בבאר שבע. בסיום המעמד, כמו בכל סיום גט, קבעו הדיינים כי האישה מותרת לכל אדם לאחר תשעים יום.
אלא שלפני חודש, כעבור תשעה חודשים, הופיעה האישה שוב בבית הדין הרבני לאחר שילדה תינוקת ועמה בן זוג חדש – כשהשניים מבקשים לרשום את התינוקת כבתם המשותפת. בנסיבות אלה, כאשר התינוקת נולדה תשעה חודשים מיום הגט ללא שלושה חדשי אבחנה כנדרש – הדבר מעלה חשש הלכתי חמור.
הסיפור המורכב והעדין הופנה על ידי היועץ המשפטי לממשלה להרכב יוחסין מיוחד של בית הדין בבאר שבע. בית הדין בראשותו של הראב”ד דרעי תחקר לעומק את המבקשת, ואת הצדדים ובדק את כל המסמכים הרפואיים והדו”חות.
בפסק דין המשתרע על פני 11 עמודים התמודד הרב דרעי עם שורה של סוגיות הלכתיות הנוגעות לנסיבות המיוחדות. לאחר שסקר את ההיסטוריה ההלכתית בנושא מימי השולחן ערוך ועד פוסקי דורנו, הוא פסק כי למרות שהתינוקת נולדה ללא חודשי אבחנה ותשעה חודשים מיום הגט – הרי היא בתו של בן הזוג החדש והיא כשרה לבוא בקהל ומותרת להינשא כדת משה וישראל לכל אדם ואפילו לכהן.
עורך הדין אורי נחמני מומחה לדיני משפחה מגיב: “בדיקה גנטית אמורה להיות הפתרון הקל והפשוט, אך על מנת למנוע מקרה של ממזרות, ברגישות הראויה בית הדין קובע בביסוס ראוי כי אין חשש ממזרות, חשוב להבין כי הממזר (וצאצאיו) אינו רשאי לשאת יהודיה כשרה, והוא רשאי להינשא רק לממזרת, לשפחה או לגיורת. אך מכיוון שהאיסור על הממזר לשאת כשרה הוא רק איסור לאו, אם הממזר מתחתן עם כשרה, הנישואין תופסים, וגירושין חייבים להיעשות בגט”.
“אין הבדל בין זכר לנקבה לעניין ממזרות. זו הסיבה שבתי הדין למשפחה אינם ששים לקיים בדיקת אבהות ומסתפקים בבחינה של בני הזוג באמצעות שאלונים,בחינת ההיריון וקיבעות הלכתיות כיוון שבכל הנוגע לנישואים חלים במדינת ישראל דיני ההלכה, ממזר אינו רשאי להתחתן בישראל אלא עם ממזרת או גיורת. למימוש הגבלה זו מנהלת הרבנות הראשית רישום של ממזרים.”