הרב יחזקאל אסחייק – רפואה מונעת בעידן הקורונה

בס”ד

הנהגות על פי הרפואה המונעת בעידן הקורונה על פי הספר חיים בריאים כהלכה

כתב הגר”י סלנטר מכתב כ”ב, דבר הנוגע גם לזמננו. “… כעת אשר המחלה הלזו נראתה בארץ ר”ל גם פה… וגם לשמור ההנהגה את אשר יורונו חכמי הרופאים, אשר לאור דבריהם נלך גם עפ”י הדת, ולהקים על חיי עוה”ז לטוב ומטיב – והנסיון הורנו בימים חולפים אשר גברה ר”ל המחלה למאוד, כי כל אשר נשא שכמו לסבול עול הנהגת הרופאים באכילתו כו’ כחכם ולא ככסיל, לא נראה בו נגע ומחלה ר”ל. עכ”ל.

אין צריך לומר להתנהג כפי הכללים להקפיד על המסכה כולל לכסות את האף. שמירת מרחק 2 מטר לפחות. להתרחק מכל התקהלויות של אנשים.

המלצה ראשונה היא. מזה זמן רב ידוע שוויטמין D מלבד פעולתו להכניס את הסידן מהמזון לגוף לבניין העצמות, הוא גם מחזק את המערכת החיסונית, וכאשר הגוף מחוסן יותר נמנעות ממנו מחלות, למשל הצטננויות בחורף. (במאמר במוסגר, הסוכר מלבד הנזק הנורא הידוע שהוא גורם הוא גם מחליש את המערכת החיסונית ולכן על אחת כמה וכמה שיש להתרחק ממנו).

ראיתי במחקרים שעשו השוואה בין שתי קבוצות של חולים והתוצאה הראתה שבקבוצה של אלו שרמת הויטמין D בדמם היתה נמוכה נפגעו יותר קשה לעומת אלו שרמת הויטמין D שבדמם היתה גבוהה. תופעות לוואי לויטמין זה הם נדירות ביותר אך בכל זאת רצוי להתייעץ לפני כן עם רופא המשפחה שלכם.

מי שיודע את הרמה בדמו בעקבות בדיקת דם שעשה בשלוש קופות החולים מכבי לאומית ומאוחדת רצוי להגיע לרמה של 40 וזאת באמצעות נטילת תוסף של ויטמין D שניתן לקנותו ללא מרשם בחנויות טבע ובבתי מרקחת, בטיפות או בטבליות ויטמין  D נמדד ביחידות בינלאומיות שבעברית נכתבים בראשי תיבות יחב”ל או בלועזית I.U. ויטמין D אינו יקר. יש לדעת כי כל 1000 יחב”ל מעלות את הרמה בעשר לכן מי שלדוגמא הרמה בדמו היתה 20 עליו לקחת 2000 יחב”ל כל יום חוץ משבת. ויטמין D הוא ויטמין ממיס שומן כך שיש לקחתו בסביבות ארוחה שאכלו בה משהו שומני, גבינה ביצה בשר וכדומה, לא עם כוס מים או פרי בלבד.

לחברי קופ”ח כללית שם המדידה שונה, להם אני מציע להגיע לרמה של 170 ויטמין D בדם ואצלם כל 1000 יחב”ל מעלה את הרמה בארבעים בערך, לכן אם התוצאה בבדיקה היא 40 יקחו 3000 יחב”ל ליום. מי שלא עשה בדיקת דם ואינו יודע את הרמה, המלצה גורפת היא ליטול 3 אלף יחב”ל ליום.

חשוב ביותר: היות והנגיף של הקורונה מושבו הוא בראות שהם “המכונה המייצרת לנו את האויר”. כידוע שככל שהמקום נקי יותר כך הנגיפים לא נמצאים עליו, וככל שמקום מעופש ופחות מאוורר הנגיפים נמצאים עליו, ומכאן נובעת ההוראה של הרופאים להמצא במקום פתוח ובבית לאוורר את החדרים על ידי פתיחת חלונות.

הריאות מקבלות את החמצן מהאויר שנכנס אליהן, והחמצן מועבר למחזור הדם ונותן לנו את החיות. מכאן החשיבות הרבה לכמות החמצן שנכניס לגופנו. אולם בדרך כלל הנשימות של אדם ממוצע הן די שטחיות, ורק כ-30% מכמות האויר שמצויה בראות מתחלפת ושאר האויר כמעט ואינו מתחלף, וממילא הוא אינו נקי אלא אפילו “מעופש”. ולכן הקורונה מוצא לו שם את הסביבה שמתאימה עבורו לעומת זאת ככל שהאויר בראות נקי יותר הקורונה אינו מוצא שם את הסביבה המתאימה לו.

באופן רגיל אין לנו אפשרות לגרום להכנסת אויר מקסימלית מכיון שהראות הם לא שריר שיש לנו יכולת שליטה עליו, אבל יש לנו דרך להתגבר על כך וזאת באמצעות תרגיל פשוט ביותר, לקחת כוס רגילה למזוג לתוכה מים עד רבע, לקחת קש שתיה, ולהתחיל לנשוף לתוך הקש, כמו שילדים עושים בועות במים, נשוף אויר לתוך הקש למים ככל שביכולתך, במצב של נשיפה יש לנו יכולת לשלוט על הראות מכיון שהוצאת האויר מהראות יכולה להיות מושפעת משריר הסרעפת שלוחץ על הראות וגורם להם להתכווץ ולהוציא מתוכן אויר רב ככל שאפשר, לאחר פעולת הנשיפה באופן טבעי תבוא פעולת שאיפת אויר לראות, שאיפה זאת תכניס הרבה אויר לראות בגלל החסר (ואקום) שנוצר בעת נשיפת האויר החוצה, כך נוכל לשפר את תחלופת האויר בריאות באופן משמעותי.

בעידן הקורונה תרגיל זה חשוב ביותר לכל אחד ובפרט לאנשים בגיל המבוגר ולאנשים שרגישים לדלקות של הריאות, התרגיל מעלה את כמות האויר החדש שנכנס לראות והאויר שבראות יותר נקי ולקורונה אין סביבה מתאימה לפעול ממנה ולהתרבות, גם כמות החמצן בדם משתפרת. הזמן הרצוי לתרגיל זה הוא בבוקר על קיבה ריקה, ובמשך היום כאשר הקיבה יחסית ריקה, אין צורך לעשות יותר מאשר שתים שלוש דקות של נשיפות ושאיפות. כל אחד יכול להרגיש על עצמו כמה פעמים לעשות, יש לעשות תרגיל זה לפחות 4-5 פעמים ביממה.

ומכאן נבין מדוע רוב החולים בקורונה הם מבוגרים רמת התחלואה עולה ככל שהגיל עולה, ונדיר למצוא ילדים חולים בקורונה, וההסבר לכך מובן שככל הגיל צעיר יותר כך רמת הפעילות הגופנית רבה יותר, ילדים פעילים רוב שעות היממה בכל מיני פעילויות, וככל שהגיל עולה רמת הפעילות הגופנית יורדת וממילא גם תחלופת האויר בריאות פוחתת והקורונה מתיישב שם ופועל, לכן ככל שהאדם יגרום לתחלופת אויר בראות הדבר יחסן אותו, לצערנו גם ילדים נדבקו ויתכן שאלו ילדים יושבניים, כלומר הפעילות שלהם רוב היום נעשית בישיבה, משחקים למיניהם שנעשים בישיבה, משחקי מחשב שגם הם נעשים בישיבה.

יתכן וישנן עוד סיבות להדבקות במחלה אבל נראה שזאת אחת הסיבות המרכזיות והעיקריות למחלה הנוראה הזאת.

בברכה מרובה ובתפילה לבורא עולם שיסיר מעמו ישראל כל מגיפה ומחלה.

יחזקאל אסחייק מחבר הספר חיים בריאים כהלכה.


החידה השוויצרית: הקשישים בבית אבות נדבקו, אך כולם החלימו?

לפי דיווח המתפרסם בשוויץ נדבקו עשרות קשישים בבית אבות, אך כולם ללא יוצא מן הכלל החלימו על אף שחלקם מתמודדים עם מחלות רקע קשות. האם אכן הקשישים צרכו ויטמין D והדבר סייע להם להתגבר על המחלה?

חידת בית האבות השוויצרי: עיתון שווייצרי דיווח על “הנס של אלג”, בית אבות סיעודי בציריך, שבו נרשמה תחלואה נרחבת של קורונה אך למרות שהמוסד מאוכלס בקשישים שחלקם מתמודדים עם מחלות רקע קשות, אף אחד מהקשישים לא מת וכולם ללא יוצא מן הכלל החלימו. איך ומדוע? לכך אין עדיין הסבר, אם כי ישנם הטוענים – למרות שהדבר לא נבדק – שהצעד שבו נקטה הנהלת המוסד לאחר שסיפקה לקשישים ויטמין די לאורך כל התקופה, הוא זה שהביא להחלמה המפתיעה.

המקרה דווח בהרחבה בעיתון השוויצרי ‘צירכר צייטונג’, שם סופר על המוסד הסיעודי הממוקם בציריך, שבו  56 אנשים חלו בקורונה, מתוכם 25 קשישים מבוגרים מאד, חלקם עם מחלות רקע קשות. למרות זאת, ועל אף שבעולם במקרים דומים הסתיימה הדבקה מעין זהו בתמותה נרחבת (בישראל זכור, בין היתר, המקרה שאירע בבית האבות ביבנאל שם מתות בפרק זמן של מספר ימים לא פחות מ12 קשישים), במקרה של בית האבות השוויצרי אף אחד מהקשישים לא מת, וכעבור כמה שבועות ציינו בהנהלת בית האבות כי כל הקשישים החולים הבריאו.

מעבר לכך, לפי הדיווח, אף אחד מהקשישים, שחלקם חלו בצורה קשה, לא נזקק לאשפוז. לרופאים אין עדיין הסבר, אם כי לפי אחד התרחישים דאגה הנהלת בית האבות לספק לכל השוהים במוסד ויטמין D במינון קבוע, מיד לאחר שהחלו הדיווחים בעולם על התחלואה. אם פרט זה נכון, הדבר מחזק את הטיעון שצריכה קבועה של ויטמין די תורמת להתמודדות יעילה עם המחלה, ומה שנותר לשאול הוא מדוע חרף ההוכחות הרבות לכך עדיין רשויות הבריאות בעולם לא יוצאות בהמלצה גורפת לצרוך את הוויטמין.

עם זאת, נציין שמדובר רק בהשערה וכי המקרה של בית האבות השוויצרי טרם נבדק כך שטרם פורסמו מחקרים מהימנים אודות המקרה.

מחולק בחינם