כשרות בתי מלון – הרב שמואל גנוט
אם נפתח את העיתונים נראה עשרות פרסומות שמזמינות אתכם לבלות כמה ימים בבית מלון עם פנסיון מלא בכשרויות מפורסמות. ואכן, גם אנשים חרדים לדבר ה’ יוצאים לנופשים, ואינם מוכנים לוותר על קלה כבחמורה בענייני כשרות.
נופש כשר מתחיל במטבח כשר. על מה צריך להקפיד כשיוצאים לבית מלון? על כך עומדים רבני קורס כשרות ב”מרכז דעת” בשורות הבאות:
כשרות רגילה VS כשרות מהדרין
רוב הציבור החרדי אינם סומך על הכשרות הסטנדרטית אלא על כשרות מהדרין. מה ההבדל ביניהם?
- השגחת הרבנות הרגילה, סומכת על הקלות שונות בפסיקת ההלכה משיקולים של ביטול איסור ברוב, או שהרבנות סומכת על הדעות המקלות במקום הפסד. בהשגחה רגילה משגיח הכשרות לא נמצא כל הזמן במקום.
השגחה של כשרות מהדרין אינה נכנסת לשיקולים של הפסד מרובה ולא מקילה בשיטות הקיימות בהלכה. הבדלים משמעותיים שתשימו לב אליהם, בולטים בעיקר בפסח – שאז כל משפחה מחמירה באופן אחר.
הבדלים מעשיים בין מערכת כשרות רגילה למהדרין בבתי מלון
בית מלון שיש לו תעודת כשרות רגילה יכול להשתמש בעופות בכשרות רבנות רגילה. בכשרות רגילה לא מקפידים על בדיקת צומת הגידין, ובודקים את הסכינים אחרי כמה שחיטות ולא בין שחיטה לשחיטה.
- בכשרות רגילה לא מקפידים שכל הבישול יתבצע על ידי יהודי, אלא מספיק שיהודי ידליק את התנור/גז וגוי יכול לבשל. לעומת זאת, בכשרות מהדרין מקפידים על דעת הרמ”א שיהודי יבשל.
- בכשרות רגילה יש חלקים בבשר בקר ובשר כבש, שהספרדים אוסרים באכילה, ולפי האשכנזים כשר לכתחילה.
- בכשרות רגילה לא מקפידים שיהיה במטבח משגיח צמוד בכל תהליך הכנת האוכל.
- בכשרות רגילה סומכים על המשגיח בשוק הסיטונאי, שכבר הפריש תרומות ומעשרות. בכשרות מהדרין המשגיח מפריש במקום.
למה צריך להדר על כשרות מהדרין?
רבים שואלים מה ההבדל אם אוכלים כשרות רגילה למהדרין? הנה ציטוט מדברי מסילת ישרים (פרק י”א): “והנה, מי שיש לו מוח בקדקודו, יחשוב איסורי המאכל כמאכלים הארסיים או כמאכל שנתערב בו איזה דבר ארסי. כי הנה, אם דבר זה יארע, היקל אדם על עצמו לאכול ממנו אם יישאר לו בו איזה בית מיחוש, ואפילו חששא קטנה? ודאי שלא יקל. ואם יקל, לא יהיה נחשב אלא לשוטה גמור. אף איסור המאכל כבר בארנו, שהוא ארס ממש ללב ולנפש. אם כן, מי אפוא יהיה המיקל במקום חששא של איסור אם בעל שכל הוא. ועל דבר זה נאמר (משלי כג): “ושמת סכין בלועיך אם בעל נפש אתה.”
מהם כשרויות המהדרין?
אחרי שהבנו שאין להקל בעניין הכשרות, מוסכם שכאשר הולכים למלון בכשרות רגילה, אדם ירא שמים לא יכול לאכול ממוצרי הבקר והעופות ושאר המאכלים, אלא רק בכשרות מהדרין. ההכשרים הידועים שמקפידים על כשרות למהדרין ללא שום קולות הם: בד”ץ העדה החרדית, בעלזא, הרב לנדאו, שארית ישראל, הרב רובין, בית יוסף, הרב מחפוד, ועוד.
עם זאת, גם כשסומכים על כשרות מהדרין, אף אחד לא מבטיח לנו שענייני הכשרות מתנהלים שם כראוי, כיון שבמציאות בשטח מראה על תקלות לא מועטות. מעובדים שמתחלפים ועד להכנסת מוצרים שאינם כשרים בטעות, או מחוסר ברירה…
מה כדאי לברר אצל משגיח הכשרות?
אחרי שהבנו שעלולות להתרחש טעויות ובעיות, כדאי לכל אדם ירא שמים לגשת למשגיח הכשרות במקום ולברר מספר הדברים שיש לתת עליהם את הדעת:
1. האם יש חשש לבישולי גויים.
2. האם הופרשו חלה, תרומות ומעשרות.
3. האם יש חשש תולעים.
4. האם המשגיח שוטף בעצמו את הפירות והירקות ואת הקטניות.
5. האם הבשר הוא לפי דרישות הכשרות שלנו? מהדרין, חלק? בקשו גם לדעת ספציפית מהי כשרות הבשר.
6. האם מקפידים על נהלי שבת ומבטלים בערב שבת את הדלת האוטומטית בכניסה למלון. האם אפשר לפתוח את דלת החדר על ידי מפתח מכני.
כל השאלות האלו הן מדגם מייצג שבאמצעותן נברר האם אפשר לאכול במקום או לא. צריכים להיות חכמים. שימו לב איך המשגיח עונה על השאלות. האם הוא שולט בתשובות? או שהוא מגמגם. אם אתם מתרשמים שהמשגיח ירא שמים, יאכלו ענווים וישבעו ללא חשש.
ומה לגבי בית מלון בשבת?
משגיח כשרות בבית מלון צריך להיות גם בשבת במקום. המשגיח צריך לבדוק שהכול נעשה בנוהל שבת. כל דיני אמירה לגוי בשבת, שייך הלכה למעשה בכל שבת בבית המלון. מכיוון שרוב העובדים במטבח אינם יהודים, צריך לעשות כפי דרישות ההלכה ולדעת איך ובאיזו צורה להגיד. אגב, גם לאינו יהודי אסור להנמיך את האש בשביל היהודי.
לסיכום:
חשוב לאכול במקומות שההשגחה היא מטעם כשרות מהדרין, עם זאת, מוטל עלינו לפקוח עיניים ולשאול את השאלות שיעזרו לנו להבין האם ניתן לאכול ללא חשש.
בסוף פרשת קדושים, אחרי כל ענייני הכשרות שהתורה מצווה עלינו, התורה בספר ויקרא (כ, כו) מסכמת את הנושא: “והייתם לי קדשים כי קדוש אני ה’, ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי”. משמע שעניין הכשרות הוא חלק גדול בקדושת ישראל.
נושא הכשרות מסקרן אתכם? חושבים על קורס לימודי משגיח כשרות? ב”מרכז דעת” אנו מלמדים את כל הדרכים להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים לפתחו של משגיח כשרות בבתי מלון. מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה. נשמח לעמוד לשירותכם.